‘Uitstekende klauwgezondheid brengt een hoger financieel rendement plus een lagere werkdruk. Én meer arbeidsvreugde voor mens en dier.’
De klauwen van onze koeien vormen de zwakste schakels in hun gezondheid, samen met voeding en voeropname. Koeien die (licht)kreupel lopen, eten, drinken en liggen minder. Ze zullen dus ook minder melk geven en moeilijker drachtig worden. En ze vragen doorlopend extra aandacht en werk.
Redenen genoeg voor elke veehouder om continu aandacht te besteden aan de zorg voor gezonde klauwen. In ontwerp en bouw van looppaden en stallen. In het beheer daarvan, zodat ze schoon en droog blijven. En in de dagelijkse zorgtaken, zoals voeren, verplaatsen en behandelen van de dieren.
De goede manager heeft de klauwgezondheidshandelingen vervlochten in het werk en vastgelegd in de dag-, week-, maand- en jaarplanning. Hij richt zich bovendien op preventie, zodat niet voortdurend kreupele koeien behandeld móeten worden. Hij of zij denkt vooruit!
De moderne veehouder weet dat hij gebruik kan maken van de ondersteuning van deskundige dierenartsen, klauwbekappers en voervoorlichters. Die weten soms nog niet het naadje van de kous wat betreft het ontstaan van bepaalde aandoeningen, maar ze weten meer dan genoeg van de maatregelen om deze aandoeningen te voorkomen.
Klauwsignalen beschrijft alle praktische kennis om de klauwgezondheid op een melkveebedrijf onder controle te krijgen. Met duidelijke teksten, heldere tekeningen en heel veel foto’s.
Meer informatie over Cow Signals trainingen? Kijk op www.cowsignals.com